Вести

Нове могућности запошљавања - Отварајућа конференција STEPin

17/07/2021
...

Пројекат “Јачање перспектива запошљавања у сектору за спорт особа са потешкоћама – STEPin“ финансира се средствима Европске уније у оквиру ИПА II програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020 уз подршку Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије и Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине. Средства намијењена за спровођење овог пројекта износе 141.347,73 ЕУРа, Европска унија суфинансира у износу од 120.145,57 ЕУРа. Тијело за уговарање овог пројекта је Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (CFCU) Републике Србије.

Пројекат заједно спроводе Олимпијски комитет Босне и Херцеговине, Параолимпијски комитет Босне и Херцеговине, Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду и Теквондо клуб Змај у Руми.

Циљ пројекта STEPin је јачање перспектива запошљивости младих кроз едукацију у пољу професионалних услуга у сектору за спорт особа са потешкоћама. Овај сектор, до сада неистражен, представља иновативни приступ у повећању запошљивости у прекограничној регији, а који до сада није нашао своје мјесто у досадашњим наставним плановима и програмима формалног образовања, већ се реализује личним напорима појединаца који раде као тренери, спортски администратори, професори спорта и тјелесног одгоја и здравствених студија. Поред пружања приступа новим услугама и приликама запошљавања, СТЕПин ће допринијети друштвеној инклузији у прекограничном подручју и побољшати прилике особама са потешкоћа да се баве спортом.

Једна од првих активности реализације пројекта је била организација Отварајуће конференције у Сарајеву 17.07.2021. године, како би се циљна група пројекта, али и шира јавност упознала са активностима пројекта СТЕПин који ће трајати до 18.08.2022. године. Еминентни предавачи попут, проф.др.сц. Мирсад Муфтић, Када Делић – Селимовић, Томислав Цвитанушић и други, су уз своје дугогодишње искуство и на практичан начин приказали све аспекте релевантне за проблем запошљавања у сектору за спорт особа са потешкоћама, те током Q&А сесија разговарали са учесницима конференције.

„За Олимпијски комитет Босне и Херцеговине реализација STEPin пројекта представља наставак наших претходних напора да обезбедимо свима једнаке услове да се баве спортом. Досадашња истраживања су показала да оно што највише недостаје у Босни и Херцеговини и Србији је управо едукован кадар који ће радити са особама са потешкоћама у спорту. Стога STEPin пројекат има за циљ да обезбеди нова знања и практичне савете за све оне који поседују искуство у раду са особама са потешкоћама у спорту, а посебице за оне који до сада нису имали прилику да се едукују у овом пољу а раде или би волели радити са особама са потешкоћама у спорту. Знање је моћ и данашње пренесено знање и искуство врхунских стручњака ће засигурно поспијешити спорт особа са потешкоћама“, поручила је Аела Ајдиновић, STEPin пројект менаџер Олимпијског комитета Босне и Херцеговине.

На крају, учесницима су представљене активности STEPin пројекта, са посебним акцентом на покретање STEPin платформе, која ће пружати могућности учешћа на онлине едукацијама, а које ће бити посебно креиране за потребе запошљавања у сектору за спорт особа са потешкоћама. Поред онлине едукације, организоваће се и практичне едукацијске сесије са фокусом на вештине и знања потенцијалних међународних класификатора. Учесници едукације ће добити прилику да присуствују тренинг сесијама међународних класификатора у Србији и Босни и Херцеговини.